Today I rise

PMSS.NL Bijeenkomst zondag 8 april

PRI

Merle  (oprichtster www.pmss.nl) en ik Heleen (beheerder van de Facebook groep) willen heel graag een bijeenkomst organiseren voor jullie PMSS (Engelse term is PMDD) dames. Hoe fijn zou het zijn elkaar life te ontmoeten en ervaringen uit te delen. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander weer niet. Het is nog erg zoeken in PMSS-land en we hebben elkaar dan ook hard nodig om dit ziektebeeld in kaart te brengen voor jezelf maar ook naar de doktoren toe. Naast onze eigen ervaringen (en die zijn er veel) willen we het ook hebben over een bepaalde therapie-vorm die niet erg bekend is maar die wellicht interessant en helpend kan zijn.

We zijn nu met 11 dames en twee heren, de man van mij en de man van Merle komen ook mee om ook hun ervaringen te delen hoe zij met ons het beste kunnen omgaan.

Mijn vraag aan de nieuwe leden is of je ook wilt aanschuiven?Zo ja dan wil ik dit uiterlijk voor morgenavond (dinsdagavond tot 20.00 uur) weten. Je kunt hieronder je reactie achterlaten.
#elkaarzien #helpen #impactmaken #pmss

WANNEER:
Zondag 8 april

WAAR:
Utrecht

HOE LAAT:
Van 13:00 uur tot 17:00 uur

KOSTEN:
We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, denk aan maximaal € 15,00 pp

Lieve groet, Merle & Heleen

P.s. Ennn….je hoeft je niet topfit te voelen, wij begrijpen dat als geen ander

Today I rise

Krassen op de hormoonspiegel

PRI

Deze blog is geschreven door Heleen (een van de initiatiefnemers)

Waarom reageert de ene vrouw nou zo heftig op hormonen/wisselingen en de andere vrouw niet? Dat blijft voor mij een groot vraagteken. En ik blijf er ook nieuwsgierig naar. Altijd heb ik al een honger gehad naar het hoe en waarom van dingen. Zo probeer ik mijn PMSS (PMDD) ook te doorgronden.

Ik zoek het in voedsel, supplementen, mindfulnes, levensstijl, therapie, medicatie, etc….maar dé oorzaak weet ik niet. Met mij de doktoren ook (nog) niet.

Ikzelf geloof in een compleet plaatje. Je hebt een lichaam, een geest en een ziel. Dat zijn drie elementen die goed moeten kunnen communiceren met elkaar. We zijn allemaal een product van onze ouders en zij ook weer van hun ouders, etc…Wordt iedereen gelijk geboren? Nee, daar geloof ik dus niet in. Je draagt volgens mij karma mee van je ouders. Ben je gewenst geweest? Waren je ouders fit voordat jij werd verwekt? En zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken.

Dan heb je een bewust en een onbewust deel van jezelf. Dat onbewuste deel (je baby en kindsdeel) wordt al in het begin gevormd, zonder dat je daar erg in hebt. Dit deel schijnt dus bepalend te zijn hoe jij later als volwassene omgaat met je eigen emoties.

Dat onbewuste oh zo belangrijke baby, kindsdeel….daar ben ik nu ingedoken d.m.v. PRI-therapie. Ik ben nog maar net begonnen met deze therapie. Het is zwaar en erg confronterend. Ik heb namelijk in mijn allervroegste begin van mijn leven trauma’s opgelopen als baby zijnde. In mijn basisbehoefte werd niet voorzien (even kort uitgelegd) en dat schijnt enorme grote gevolgen te hebben voor je stresslevel en óók op je hormoonhuishouding.

Zo kwam ik dit stukje tegen en ik wil dit heel graag met jullie delen.

Verder ben ik erg benieuwd hoe jullie dit zien? Wat vinden jullie hiervan?

Meer info: https://www.pastrealityintegration.com/nl/ik-wil-meer-weten/pri-en-opvoeden/59-krassen-op-de-hormoonspiegel

1 op de 20 vrouwen lijden aan PMSS

PMDD

I had PMDD for 24 years before I knew what was wrong. I knew it wasn’t ok to feel so low I couldn’t function some days. To be flying one day and dying the next. To be filled with uncontrollable rage. To hate. To scream. To self-loathe. To retreat into misery. And then to get my period and feel human again.
No one mentioned PMDD. No one even mentioned PMT.

Depression, yes, anxiety, yes. Take some antidepressants dear. Not helping? Take some more. And some more. Let’s try a different type. Let’s up your dose.
I discovered PMDD via the Internet. Not from the string of GPS, psychiatrists, psychologists and counselors I have confided in over the years.

The Internet.

Sufferers describe PMDD as like PMT on steroids. The symptoms are so severe and relentless than too many women are wrongly diagnosed with rapid cycling bipolar. And given more tablets.

The help I have now received I had to pay for. Private medicine was my only chance of getting well in my corner of Cornwall. My GPs admitted they didn’t know how to help.

I have to thank @giaallemandfdn @viciouscyclepmdd for my life. ❤️ This month the lucky ones of us who now know what’s going on with our bodies are banding together to change things. Make PMDD something everyone’s heard of.

So that you, or your daughter, or your sister, or your bestie can get help right now. Not in 24 years. Now.

#1in20pmdd #pmddawareness #pmddawarenessmonth #pmddawarenesschallenge#pmddpeeps #pmddwarrior

Today I rise

Youtube meditaties! Doe jij ze al?

Meditatie pmss

Dagelijks 30 minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.
“Er zijn veel mensen die mediteren, maar het wordt nooit als medische therapie gebruikt”, vertelt hoofdonderzoeker Madhav Goyal. “Ons onderzoek laat echter zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Dit geldt niet voor mensen met ernstige klachten.”

Onderzoek
Samen met zijn collega’s beschrijft Goyal in het tijdschrift JAMA Internal Medicine de resultaten van het onderzoek. Ze keken naar verschillende studies en evalueerden in welke mate klachten veranderden als gevolg van meditatie. De onderzoeksgroep bestond uit mensen met verschillende aandoeningen waaronder slapeloosheid en fibromyalgie. In totaal waren 3515 mensen betrokken bij het onderzoek.

Resultaten
De onderzoekers vonden dat klachten als spanning, depressie en pijn verbeterde na een mindfulness meditatieprogramma van acht weken. Ook het stressniveau en de kwaliteit van leven leken een klein beetje te verbeteren. Ook een half jaar na het programma leken de verbeteringen nog stand te houden. Ook na controle voor een eventueel placebo-effect bleven de resultaten overeind staan. Daarbij vonden de onderzoekers ook geen schadelijke effecten van meditatie.

Mediteren
“Veel mensen denken dat meditatie gelijk staat aan zitten en niets doen”, aldus Goyal. “Maar dat is niet het geval. Meditatie is een actieve training van de geest om bewustzijn te vergroten. Verschillende meditatieprogramma’s doen dit op verschillende manieren.”

Mindfulness meditatie leek in dit onderzoek het meeste effect te boeken. Over het algemeen wordt deze vorm van meditatie 30 tot 40 minuten per dag uitgevoerd. Het benadrukt het accepteren van gevoelens en gedachten zonder te oordelen en richt zich op ontspanning van het lichaam en de geest.

Volgens Goyal is vervolgonderzoek nodig om te bepalen bij welke uitkomsten en klachten meditatie het grootste effect heeft. De onderzoeker stelt in ieder geval dat meditatieprogramma’s beter werken dan een placebo.

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/depressie/meditatie-verlicht-depressieve-klachten

Onze youtube meditaties toppers:

Today I rise

Boekentip “De kracht van het nu”

De kracht van het nu

Het is weer een tijd geleden dat ik iets schreef op de website van PMSS.NL. Zoals enkele van jullie weten ben ik klachtvrij al enkele maanden en ik zal de komende tijd verslag gaan doen, wat mij heeft geholpen, wat me helpt en ik ben momenteel ook bezig met een e-book hierover.

Het eerste boek is eigelijk een boek wat mijn WERELD heeft verandert! Wellicht ken je het boek? Maar heb je het ook daadwerkelijk ECHT gelezen? Dit boek is zo ontzettend krachtig, daarom ook de kracht van het nu 🙂

In het boek gaat het zelfs over de vrouwelijke cyclus, en wat er een kracht schuilt in dat moment. Benieuwd? Je kan hem hieronder bestellen. En ik hoor graag wat jullie ervaringen hiermee zijn!

Today I rise

Gastblogger Elise over haar ervaring met PMSS

Gastblogger PMSS Elise

Toch maar  eens een blogje over PMSS dus vrouwen , horrormonen, en deze terugkerende cycles waar weinig mensen, mannen maar vooral en zelfs vrouwen vanaf weten laat staan begrip voor hebben of snappen wat het inhoudt.

De meeste van mijn soort, vrouwen dus, kabbelen rustig door de maandelijkse perioden heen, zijn leuk zwanger, pieken zo nu en dan en tja chagrijnig zijn we allemaal weleens, buikpijn, meer honger…mwah gaat wel allemaal. Ze slikken een pil of dragen een spiraal, een staafje implanon, laten zich prikken of doen aan geheel onthouding, ( gebeurd vaker tegenwoordig, we zijn zo moe ons  vrouwelijk soort maar das voer voor een ander blog)

PMSS of PMS het wel(on)bekende pre menstruele syndroom waar PMSS (PMDD in het Engels) de ergere variant van is waarbij agitatie en emotionele labiliteit op de voorgrond staan, is een stoornis, een gevoeligheid voor schommelingen in de hormoonhuishouding. Hoe dit precies werkt en welke hormonen betrokken zijn kun je rustig opzoeken op Google , een ding kan ik je vast vertellen, het zijn er veel:-).

Deze schommelingen zorgen ervoor dat je je een emotioneel wrak voelt, de agressie je poriën uitstroomt en je instaat bent om te moorden, wie en wat er dan ook voor je staat het maakt niet uit; kill and attack is alles wat door je aderen stroomt.

Na de menstruatie die ik niet meer heb vanwege het gebrek aan een baarmoeder maar toch.. Op ongeveer de derde dag van deze denkbeeldige menstruatie begin ik me lekker te voelen op naar m’n eisprong en het “on top of the world” gevoel. Ik voel me leuk, lief, lekker en licht. Ik doe lief, leuk, lekker en licht. Heb humor, ben leuk gezelschap, kan alles aan, ervaar controle, voel me happy, de wereld ligt aan m’n voeten.

Ja leuk… Heerlijk…. Happy feelings, heerlijke hormonen.. Na de eisprong veranderen deze heerlijke hormonen in horrormonen…heel langzaam verander ik in een beest, een monster, eerst merk niemand het op, ik kan het nog bedwingen, de baas zijn maar irritaties worden er meer en meer. Van schoenen en kruimels of zand op de grond, kleding naast de wasmand, een snurkende man, huilende kinderen, krijsende meeuwen, een raar lachje of schuine blik van wie dan ook kan ik een spuitende vulkaan worden..

En dan m’n spiegelbeeld, deze vervormd. Ik lijk dikker, ronder, voller, lelijker…in need of bevestiging… Frustraties lopen op en een verkeerde reactie doet me ontploffen, schelden, willen slaan en schoppen… Discussies voeren, jij zegt geel ik zeg blauw…. Punt. Geen ruimte, geen bewegingsvrijheid, geen zachtheid weg mildheid… Nergens mee eens zijn, zo fucking vermoeiend..

Oké dan zijn we boos maar daarbij gaat achterdocht aanschuiven. Ik voel dat ik bitchie doe, snel aangebrand ben dus zullen mensen reageren of me juist negeren wat me meer en nog veel meer opfokt.. Ik Moet me inhouden natuurlijk en dan slaat het om naar zieligheid.. In de “zieligheidsfase” is niemand aardig voor me. Ziet niemand mij staan, ben ik een aandachtsjunkie puur sang. Zie mij, omarm me maar blijf ban me af want ik ben..wat was het ook alweer allemaal? Uhm dik, lelijk en onaardig, wat moet je met mij… Snap niet dat je mij aardig vindt. Om dit wat te versterken ga ik zielig alles alleen moeten doen, zeg ik afspraken af want ik ben niet leuk en huil ik zwembaden vol, in m’n eentje, niemand die dit mag zien, mij mag zien. Dit huilen is gelukkig wel het moment van bevrijding omdat het mijn omslagpunt is, nu word ik weer “normaal”. Dit alles is niet altijd meteen zichtbaar voor mijn omgeving omdat alles zich van binnen afspeelt en het kleine reacties en gedragingen zijn die men te zien, te merken of te voelen krijgt.

Het is altijd uitkijken met keuzes maken, beslissingen nemen wanneer ik in deze fase van de maand ben.

Nu heb ik gelukkig dankzij mijn baarmoederverwijdering zeker 14 dagen een “leuk, gezellig, stabiel en fijn” bestaan. Van deze dagen geniet ik des te meer. De andere helft is vechten om het goeie te doen door lief te zijn voor mezelf, goed of nog beter te eten, blijven hardlopen en praten. Delen, vertellen zodat ik lucht krijg en begrip kan ervaren.

Vlak voor het weekend sloeg bij mij het weer gelukkig om en schijnt nu de zon vol en hevig in mijn leven. Vorige week was het donder en hagel, heviger dan ” normaal” zeker meer horrormonen dit keer.

nee, het was vast vakantiestress…

Maar goed ik kijk niet terug, niet vooruit maar leef nu, vandaag en nu is goed!

Today I rise

Inspiratie voor jou

Today I Rise…

Aan het einde van de lotgenoten avond van PMSS wilde wij de dames nog dit prachtige filmpje laten zien.

Today is the day!
Today I will start
To offer the world
The
Wisdom of my Heart..

Hieronder de volledige tekst:

Where are you?

Little girl with broken wings but full of hope….

Where are you?

Wise women covered in wounds……

Where are you?

Today is the day
I will not sit still and give in anymore
Today I rise
I am bruised but I will get up and walk again
Today I rise
I don’t care if you ignore my beauty
Today I rise
Through the alchemy of my darkest nights I heal and thrive
Today I rise
I move through the world with confidence and grace
I open my eyes and I am ready to face
My wholeness as a woman and my limitless capacities
I will walk my path with audacity
Today I rise

I reconnect with the many aspects of myself
I am in awe of the reality I can create
I am a healer
I am a queen
A wise women – A wild woman
I will rise and beam
I am a rebel
I will wake up and fight
I am a mother and I am a child
I will no longer disguise my sadness and pain
I will no longer suffer and complain

I am black and I am white
There is no reason to hide

Where are you….

I call upon Kali
To kiss me alive
I transform my anger into power
No more heartache or strive

The world is missing what I am ready to give
My wisdom, My sweetness, My love
And my hunger for peace

I weep with the trees and the rivers and the earth in distress
I rise and shine and I am ready to go on my quest

Today I rise
Without doubt or hesitation
Today I rise
Without excuses – Without procrastination

Today I call upon my sisters to join
A movement of resoluteness and ….concern

Today is the day I rise and scream
Today I foresee the future of my dreams!
Today is my call to action………… I will fulfill my mission
Without further distraction.

Today is the day!
Today I will start
To offer the world
The
Wisdom of my heart.

Vrouwen PMSS Kalender

PMSS bijeenkomst 1 december 2016

Op donderdag 1 december j.l. was de 2e bijeenkomst van PMSS.NL
De bijeenkomst werd gehouden bij PsyQ aan de Lijnbaan 4 in Den Haag.
De avond duurde van 19.00-21.00 uur en werd bijgewoond door een aantal dames met PMSS (en de partner van een van de dames), een psychiater, een psycholoog, een specialiste m.b.t. lichttherapie en de initiatiefnemers van PMSS.NL.

Na het welkomstwoord van Merle Mudde, initiatiefneemster, werd de agenda gepresenteerd en volgde een voorstelronde.

Tijdens de voorstelronde vertelden de dames iets over zichzelf en hoe zij PMSS ervaren. Dat leverden een hoop (h)erkenning op. Na 45 min. vertrokken de ‘ deskundigen’ om de aanwezigen de ruimte te geven om vrijuit te kunnen praten. Rond 20.30 uur kwamen zij terug voor het geval er nog vragen waren.

Onder de aanwezige dames met PMSS waren er die net de diagnose hadden gekregen en nog moesten beginnen met lichttherapie en anderen kregen al 1 a 2 jaar lichttherapie.
Ervaringen werden uitgewisseld, er werd naar elkaar geluisterd, over en weer werden vragen gesteld en het was mooi om te ervaren hoe deze ‘ stoornis’ op een avond als deze, mensen kan binden.

Het ging o.a. over hoe lang dames PMSS hebben (zonder te weten dat het PMSS is), hoe gaan zij ermee om, delen zij het met de mensen in hun omgeving en zo ja hoe gaan zij ermee om, welke trajecten hebben zij doorlopen, wat zijn de effecten van lichttherapie en wat is verder het doel en de plannen van PMSS.NL.

Na 20.30 uur kwamen de ‘ deskundigen’ terug en werden er nog wat vragen gesteld.
Ter afsluiting werd er twee filmpjes (uit Amerika) getoond m.b.t. PMSS. Deze maakten behoorlijke indruk op de aanwezigen waardoor sommigen emotioneel werden. Uiteraard was daar alle ruimte en begrip voor.

Met een aantal dames is een afspraak gemaakt om een interview af te nemen, welke geplaatst worden op de website zodat wellicht anderen er iets aan hebben en niet jarenlang onnodig met PMSS blijven rondlopen.

De avond werd positief afgesloten en alle aanwezigen kregen een goodie-bag met een grote reep chocolade al met al een geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar!

Vrouwen PMSS Kalender

Landelijke campagne moet taboe op depressie wegnemen

Landelijke campagne moet taboe op depressie wegnemen

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelen elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek. Mensen weten er weinig van, vinden het lastig om er op te reageren en weten niet hoe ze iemand met een depressie kunnen helpen. Dat moet anders. Daarom is minister Edith Schippers (VWS) een landelijke publiekscampagne gestart om depressie bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten. Schippers heeft samen met de voorzitter van de Mental Health Foundation, Bram Bakker en met medewerking van Mike Boddé in Bussum het officiële startsein gegeven. De campagne zal meerdere jaren duren.
Minister Edith Schippers: “We willen en moeten mensen met een depressie helpen. Maar veel mensen herkennen een depressie niet. Bij zichzelf niet en ook niet bij een ander. Over psychische problemen praten is voor veel mensen ook moeilijk. Terwijl dat cruciaal is. En het is vaak de eerste stap naar hulp”.

Doelgroep
De campagne die onder meer samen met de Mental Health Foundation is ontwikkeld, richt zich op het algemene publiek. Dit gebeurt door middel van landelijke tv-spotjes en acties op social media met de slogan ‘Herken de signalen en praat erover’. Daarnaast focust de campagne in het eerste jaar nadrukkelijk op jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar). De statistieken laten namelijk zien dat jongeren en (jonge) vrouwen tot de groepen behoren waarbij depressies veel vaker voor komen.

Website
Op de website www.omgaanmetdepressie.nl kunnen mensen meer informatie over depressie en de campagne vinden. Ook kan men daar terecht voor tips om depressie te voorkomen. Voor meer specifieke (hulp)vragen over depressie kan men contact opnemen met organisaties die bij de website zijn aangesloten.

Depressie & PMSS

Het premenstrueel spanningssyndroom (pmss) is een stemmingstoornis die zich uit rond de week voor de menstruatie en waarvan de klachten verdwijnen als de menstruatie is gestart. De klachten bestaan voornamelijk uit psychische klachten, je kan denken aan depressie, irritatie, angst, huilbuien en een labiele stemming. Lichamelijke klachten mogen ook aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. Suïcidaliteit komt bij PMSS frequent voor. 15% van de vrouwen met PMSS doet een suïcidepoging gedurende het leven. Gedurende de cyclus zijn er suïcidale gedachten bij 20% procent van de vrouwen gedurende meerdere dagen.